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           May 14, 2002 

(Rev.   2014) 
 
 

CITY OF AUBURN  

PLANNING BOARD 

BY-LAWS 

 

ARTICLE I- Objectives 

The objectives and purpose of the Planning Board of the City of Auburn, Maine, 

are those set forth in the Auburn City Charter, those powers and duties delegated 

to the Planning Board by the City Council in Chapter 29 of the Auburn City 

Ordinances and those objectives and powers set forth in Maine Revised Statutes. 
 

ARTICLE II- Planning Board Makeup 
 

SECTION 1. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SECTION2. 
 
 
 
 

 

SECTION 3. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

SECTION 4. 

There shall be a Planning Board composed of seven (7) 

members and two (2) associate members.  Associate members 

may participate in all proceedings but may only vote in 

situations where one or more regular member is absent or 

cannot vote due to a conflict.  An associate member shall be 

considered as a "member" for purposes of ward residency 

distribution requirements. 

 
The Board's powers and duties shall include those covered by 

State law and ordinances; subdivision review, approval, 

conditional approval, or personnel on planning and 

development. 

 
Members of the Planning Board shall be appointed by the 

Mayor subject to confirmation by the Council. Planning Board 

members shall hereafter serve for terms of three years and may 

not serve for more than three consecutive terms, except that 

incumbent members may serve out their current terms.  No 

more than two members shall hereafter be appointed from the 

same ward.  A member shall forfeit his/her membership if 

he/she becomes a resident of a ward in which two members of 

the Board already reside. 

 
Attendance at all Planning Board meetings (Public Hearings and 

Workshops) shall not drop below 50% within a 12 month 

period. If attendance does drop below this level, a Board 

member may be asked to step down by the City Council upon 

recommendation of the Planning Board Chairman. 
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SECTION 5. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SECTION 1. 

SECTION2. 

 

 
SECTION3. 

SECTION 4. 

 
 
 
 
 

SECTION 1. 
 
 
 
 

SECTION2. 
 
 
 
 

 
SECTION3. 

 
 
 
 

SECTION 4. 

SECTION 5. 

If personal or other extraordinary situations occur that does 

not allow a Board member to attend a meeting, a call to the 

Planning Board Chairman or Planning and Permitting staff is 

required in order to be considered for an excused absence. 

 

ARTICLE III- Officers and Their Duties 

The officers of the Planning Board shall consist of a Chairman 

and a Vice-Chairman. 

 
The Chairman shall preside at all meetings and hearings of 

the Planning Board and shall have the duties normally 

conferred by parliamentary usage as written in "Roberts 

Rules of Order." 

 

The Vice-Chairman shall act for the Chairman in his absence.  

 

The Chairman shall have the privilege of discussing all matters 

before the Board and to vote thereon. 

 
ARTICLE IV- Election of Officers 

Officers shall be nominated from the floor and elected at the 

annual organization meeting, which shall be held on the 

second Tuesday of October in each year. 

 
A candidate receiving a majority vote of the membership 

of the Planning Board present at the meeting shall be 

declared elected and shall serve one year or until his 

successor shall take office. 

 
Vacancies in offices shall be filled at the first possible 

regular meeting after the occurrence of the vacancy in the 

manner described in the previous Sections of this Article. 

 
If more than one member is nominated for the same 

position, then the Board shall vote by private ballot. 

 
Associate Members may hold an office on the Board, but may 

only participate in a voting action if the number of regular Board 

members present allows for the Associate's vote. 
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ARTICLE V- Planning Board Submissions 

In order to be placed on the Planning Board agenda, an application, petition 

or amendment must satisfy the conditions contained in Sections 1 through 4. 
 

SECTION 1. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SECTION2. 

SECTION 3. 

SECTION 4. 

SECTION 5. 

 
 
 
 
 
 
 
SECTION 1. 

A complete application, as determined by the Planning and 

Permitting Services Department or its designated 

representative; a completed petition to amend the Zoning 

Ordinance or Zoning Map; or an amendment initiated by the 

Planning Board or City Council must be received at the 

Department no later than 12:00 noon, thirty (30) days prior to 

a regularly scheduled Planning Board Meeting. 

 
City Department comments must be submitted to the 

Planning and Permitting Services Department no later than 

18 days prior to the Planning Board meeting. 

 
All revised plans and documents must be submitted to the 

Planning and Permitting Services Department at least ten (10) 

days prior to the meeting. 

 
Additional applicant communications to the Board must be 

submitted to the Planning and Permitting Services 

Department at least seven (7) days prior to the meeting. 

 

The Board may nonetheless, in its sole discretion, consider an 

application, petition or amendment that fails to meet Sections 

1 through 4, if the Board finds initially that failure to satisfy 

this Article was justified or due to excusable error or neglect. 

 
ARTICLE VI- Meetings 

Meetings will be held on the second Tuesday of each month at 

7:00 p.m. at the Auburn City Building provided that the 

Board, by resolution, may vote to hold its meeting on any 

other day in the month, or at any other place, or at any other 

time of day or upon confirmation of a majority of the Board 

members, the Department of Planning and Permitting 

Services may schedule a meeting for a different day, or place 

or time. 
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SECTION2. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SECTION3. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SECTION 4. 

SECTION 5. 

 
 
 
 
 
 
 
SECTION6. 

Four members of the Board shall constitute a quorum. The 
number of votes necessary to transact business shall be four 
in favor or four opposed to the action being taken. A tie vote 
shall be considered final action by the Board and an application, 
petition or proposed amendment shall be deemed denied if the 

Board's final action results in a tie vote. Voting shall be by 

roll call where requested by any member except on unanimous 

vote.  A record of the roll call vote shall be kept as part of the 

record. 
 
Special meetings may be called by the Chairman. Special 

meetings shall be called by the Chairman when requested 
to do so by four of the members of the Board.  The 

notice of such a meeting shall specify the purposes for which 

it is called and no other business shall be considered except by 
unanimous consent if  all Board members are present.  The Staff 

Secretary shall notify all members of the Board at least two (2) 
days in advance of such special meeting. 

 
No new agenda items will begin after 11:00 p.m. except with the 

unanimous consent of all Board Members present. 

 
If during the course of a Planning Board meeting it becomes 

apparent that the Board will not reach certain agenda items, 

the Board, prior to its 11:00 p.m. cut-off: will automatically 
postpone the remaining items to the beginning of the next 

scheduled meeting of the Board. The Board, prior to or after 

the 11:00 p.m. cut-off: may postpone items or portions of items 

to the next scheduled meeting of the Board. 

 
If seven regular Planning Board Members are not present, then 

the Associate Board Members will take the place of the absent 
members for voting purposes. The Associate Members will have 

full voting privileges in the order of which they were appointed by 
the City Council. 

 

ARTICLE VII- Order of Business 

A. Roll Call 

 
B.  Approval of Minutes 
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C.  Public Hearings 

D.  Old Business 

E.  New Business 

F.  Miscellaneous 

 
G.  Adjournment 

 
The normal order of business may be altered by vote of the Board. 

 

ARTICLE VIII- Hearings 

SECTION 1.  In addition to those required by law, the Board may, at 

its discretion, hold public hearings when it decides that 

such hearings will be in the public interest. 

 
SECTION2. Notice of such hearing shall be advertised in a newspaper of 

general circulation in the municipality in accordance with the 

State law and local ordinances pertaining to a particular 

project. 

 
SECTION3.  The matter before the Board shall be presented in summary 

by the City Planner or his designee, or a designated member 

of the Board and parties in interest may also be heard.  

 
SECTION 4.  A record shall be kept of those speaking before the Board. 

 

ARTICLE IX- Amendments 

These By-Laws may be amended by a majority vote of the membership of the 

Planning Board present, provided that at least three affirmative votes are required to 

amend these By-Laws. Any amendments must be submitted prior to the meeting. 


